我向巴菲特借第一個1,000萬

Bak
Ha scritto il 20/10/12

封面很倒米,但對初學者來說這是一本不錯的入門書。

Eunica
Ha scritto il 04/06/12
建立非常正確的投資方法及價值觀

如果你認為股票係要靠買入賣出黎賺錢, 火燎森講俾你聽呢個觀念同方法都係錯誤的, 成本書的分享根本就係教緊人點樣正確投資, 買的是一個肯定的將來, 而唔係一個可能的願景, 方法就係要努力睇多方面不同的資料, 包括親身去該行業考察, 唔止淨係坐响屋企睇新聞睇年報.

可能有人覺得佢只係個人分享同吹水, 咁只可以講句唔好意思, 你未夠班去做一個有錢人.

Huifranky
Ha scritto il 06/12/11

令你眼界大開既一本書,非常值得睇(如果你想致富),呢本書會話比你聽其實機會周圍都有,只在乎你有冇留意及把握到!

虛空
Ha scritto il 30/08/11
1. 如果自己叻仔賺到錢,又使乜靠人?自己去賺錢好似比只係哭更容易。 2. 人們所擁有最偉大的事,就是自由。錢財能帶來自由。 3. 人們過分忙碌於應付生活,而無法停下來思索,如何解決他們的金錢問題。大多數人甚至無法花一小時的時間來想想他們應如何致富,以及他們為何從來不這麼做。 4. 大部分技術分析只係事後孔明,發明者亦只係毫無股票經驗既統計學者,行用技術分析有如慢性自殺,以長期而言,完全無可能致富。要不然,富豪榜上應有不少技術分析發明者及應用者,那裡長期容得下巴菲特。 5. 有錢無錢都好,做生意...Continua
無雲
Ha scritto il 14/12/09

很有趣對於作者的認知,以及其分享個人經驗的經過。此外,得到的並不多。