Mandelj

intimna izpoved

By Nedjma

Like Mandelj?

Mandelj je drzna erotična izpoved iz arabskega sveta, s katero je pisateljica odstrla prepovedano tančico spolnosti in osvobodila stoletja dolgo zatirano žensko telo. V prvi osebi spremljamo življenje junakinje Badre, ki odrašča v maroski vasici in počasi odkriva svojo ženskost. Medtem ko sanjari o Continue

Mandelj je drzna erotična izpoved iz arabskega sveta, s katero je pisateljica odstrla prepovedano tančico spolnosti in osvobodila stoletja dolgo zatirano žensko telo. V prvi osebi spremljamo življenje junakinje Badre, ki odrašča v maroski vasici in počasi odkriva svojo ženskost. Medtem ko sanjari o iskreni ljubezni, ji kruta resničnost vsili dogovorjeno poroko s starejsim moškim. Badra zato pobegne k svoji teti v Tanger, kjer spozna Drissa, ki ji razkrije skrivnost ljubezni in spolnosti. Vendar tudi razmerje z njim ne izpolni vseh njenih hrepenenj... Pisanje je odkrito in neposredno, nenavadna mešanica arabske etnomistike in spolnosti, izgovorjena skozi ženska usta brez dlake na jeziku.

Nedjma (kar v arabščini pomeni 'zvezda') je psevdonim maroške avtorice, ki spretno meša lirične odlomke z ljubezenskimi prizori. Na vseh dvesto straneh ji uspe ohraniti mandelj kot simbol ženske seksualnosti, kar je poseben izziv. Zgodba sicer ustreza zahodnjaški fantaziji – osvoboditi muslimansko žensko njene tančice – vendar je njeno pisanje hkrati tako čustveno iskreno in ognjevito, da nas povsem posrka vase.

Mandelj je pomenljiv in skrivnosten sadež, kakor je pomenljiva tudi provokativna avtobiografska izpoved čutnega prebujenja Maročanke, ki se prevaja v 17 jezikov, vročica pa se se ni polegla, saj nas njena provokativna in iskrena zgodba ne more pustiti hladne.

9788611175171 Others -- -- --